Tävlingsdebut för Ilex

Idag gjorde Ilex tävlingsdebut och sprang tre stycken agilityklasser. Hade egentligen inga krav eller förväntningar innan, målet var att försöka ha honom så fokuserad som möjligt och ge honom en god erfarenhet. Halkan den senaste tiden gjort att träningar ute (lydnad osv) inte varit möjligt och vi har endast gjort korta promenader, därför har Ilex en massa överskottsenergi. Det i kombination med tävlingsdebut och den atmosfären trodde jag skulle göra dagen till en utmaning och att Ilex skulle ha svårt att fokusera på banan. Jag trodde att de skulle bli lite kaosartade lopp. Men icket! Ja, tävlingsatmosfären gjorde honom väldigt uppjagad. Han var skällig, lite frustrerad över att han inte fick hälsa på alla andra hundar, kunde inte komma till ro och jag behövde be honom om hans fokus vilket sen bara höll en kort stund. Men så fort han förstod att vi skulle in på banan så ändrades allt, för de första så hade han gärna dragit mig in på bana. Men han blev superfokuserad och så fort vi ställt upp vid starten så satt han där lugnt och bara väntade på att få starta. Och han gjorde tre stycken jättefina lopp!

Agility 1A: Första loppet och förta starten någonsin för honom, 5 fel med en 2:a placering och snabbaste tiden! Missat kontaktfält på A:et men vad gör de när han annars gör ett superfint lopp.
Agility 1B: Disk med en jätte härlig känsla. När han kom ut ur en tunnel så var han lite osäker på var han skulle, tittade frågande på mig och bestämde sig för att springa in i tunneln igen.
Agility 1C: Disk med ännu en härlig känsla och lite trött hund. Förstod att de skulle bli problem efter bommen då ett hinder stod i en rak linje efter men de skulle svänga av lite åt höger in i en tunnel. Vi har inte riktigt tränat på svängar efter bommen i kombination med hinder diskrimination.

Jag är så fruktansvärt nöjd över dagen! Han har gjort så fruktansvärt bra ifrån sig. Kom på just innan att vi aldrig kört en hel bana med alla tre kontaktfälts hinder och slalomen. Det är så roligt att äntligen ha börjat tävla med Ilex också. Tror att de var smart att börja tävlingskarriären med agility, de är väldigt roligt och självbelönande samt att de bara blir korta stunder åt taget som han behöver fokusera. I lydnaden och brukset är ju programmen i flera minuter. Har ju väntat med hans tävlingsdebut för att han skulle få mogna och bli mentalt redo för att kunna tävla. Nu hinner han starta i några agilitytävlingar innan lydnadsdebuten och har då förhoppningsvis börjat vänja sig vis tävlingsatmosfären. Nästa tävling blir på hemma plan i början på Februari.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.