Tävlingar i Juni med Ilex

14 juni
Lydnadstävling på Bodens Brukshundklubb i startklass. Väldigt varm och solig dag, vindstilla på planen och närmare 30 grader. Ilex blev rätt påverkad av värmen och de märktes på planen. En delad 3:e placering med 159 poäng lyckades vi ändå knåpa ihop, 1 poäng ifrån uppflyttningsresultat kändes såklart lite surt men.

Följsamhet8.5
Inkallande10.0
Sättande under marsch9.5
Apportering5.0
Fjärrdirigering7.5
Hopp över hinder7.0
Helhet7.5
Totalt159

26 juni
Ilex debut i brukset, appelklass i spår. Vi började med budföringen som var efter en skogsstig och jag vet inte om Ilex tänkte att de var sök för han sprang ut i skogen istället för till mottagaren. Han insåg väldigt snabbt, efter bara nån meter, att de blev fel och då började han göra annat istället. Tog tillbaka honom och skickade igen och då sprang han fint, men då jag kallat in honom igen så blev det en 0:a på momentet. Sen var de dax för spåret. Där var han rätt så tveksam vilket han aldrig brukar vara men han markerade alla pinnar och klarade spåret. Men de var helt klart de sämsta spår han någonsin gjort och han var inte som han brukar. Båda domarna gav oss en 8:a och då visste jag redan att vi inte kunde få ett uppflytt denna gången då poängen i specialen inte skulle räcka till.

När vi då kom till lydnaden så hade vi ingen press alls, då vi ändå inte skulle få något uppflytt så kunde jag slappna av helt och bara se de som träning. Ilex kändes trött, veckans värmebölja hade nog börjat ta ut sin rätt, men han gjorde ett fint lydnadsprogram ändå. Sen gjorde han en kanonfin platsliggning. Ett godkänt resultat på 176 poäng fick vi och en massa bra erfarenhet för Ilex om trots allt skötte sig riktigt fint under tävlingen.

MomentDomare 1Domare 2Snitt
Linförighet7.07.07.0
Framförgående8.08.08.0
Platsläggande000
Inkallande9.59.59.5
Hopp över hinder8.58.58.5
Platsliggande10.010.010.0
Poäng lydnad120
Budföring0.00.00.0
Huvudmoment8.08.08.0
Poäng special56
Totalt176

Agilitytävling med Butz

I helgen lyckades jag även hinna med agilitytävling med Butz.

Lördag
Agility 2A: 3:e placering med 5 fel. Butz missade kontaktfältet på bommen.
Agility 2B: 3:e placering med 10 fel. Felen är helt och hållet mitt fel, en vägran i en tunnel då jag vände för fort och sen en rivning för att jag var lite ivägen.

Söndag
Hopp 2A: 2:a placering med 5 fel. Här tror jag helt enkelt att han missade att de var en oxer.
Hopp 2B: Vinst med 5 fel. Även en rivning i detta loppet. Efteråt har jag kunnat konstatera att när Butz river och det inte är mitt fel, typ att jag står ivägen, så är det oftast i dessa situationer. Alltså när jag skickar honom, vänder och att han då ska vända snävt i landningen. Jag tror att han får lite väl bråttom och släpper då ner bakbenen för fort, så de är helt enkelt något som vi behöver träna på.

Så 4 lopp och placerad i samtliga. Lite stolpe ut men bra känsla i alla lopp.

Ilex lydnadsdebut

Igår var de äntligen dags för Ilex lydnadsdebut! Lite halkig plan, massor med spännande dofter och publik men Ilex försökte ändå hålla fokuset på mig och de vi skulle göra. Såg på honom nån gång när han tappade fokuset att han kom på sig själv och rättade sig. Apporten blev inte så roligt när den hamnade så nära publiken, han hade nog helst sprungit och hälsat på alla, men han gjorde den i alla fall. Jag är supernöjd och de är riktigt roligt att vara igång med lydnadstävlandet med honom.

En 6:e placering av 16 startande, 181,5 poäng och uppflyttningsresultat blev resultatet!

Följsamhet9.0
Inkallande10.0
Sättande under marsch10.0
Apportering7.0
Fjärrdirigering8.0
Hopp över hinder10.0
Helhet9.5
Totalt181.5

Nu ser vi fram emot nästa lydnadstävling som är den 5 april i Piteå.

Februaritävling Skellefteå BK

För 2 veckor sen tävlade vi agility på hemmaplan, väldigt roligt även om de blir mycket jobb och långa dagar. För Ilex blev det 4 klasser totalt och för Butz blev det 3 klasser. De mest spännande på hela helgen var hur Ilex skulle ta miljön och allt. Då de var hemmatävling så var vi där hela dagen då jag var funktionär när jag inte tävlade och hundarna fick ligga i burar i ett rum med flera andra hundar hela dagarna, något som Ilex inte gjort tidigare. Klass 1 var också sist båda dagarna så Ilex fick ligga i buren en massa timmar innan han fick tävla dessutom. Men han skötte sig utmärkt! Båda låg och vilade utan problem och de blev bara lite upprörda när jag tog ut en och lämnade den andra. Men till resultaten:

Lördag
Ilex
Agility 1A: 10 fel. Lite strul i slalomingången då jag ville se om han kunde lösa det själv, men han kom in lite för fort och bromsade inte upp i tid. När jag tog tillbaka honom för att göra om slalomet så tog han en lite vända och råkade springa igenom vilket resulterade i en andra vägran.
Agility 1B: 15 fel. Här var Ilex lite tröttare i huvudet, fullt förståeligt, och missar då kontaktfälten på både bommen och A:et samt fick en vägran på långhoppet.

Butz
Agility 2A: 0 fel och 2:a placering. Fint och stabilt lopp även fast de var en lite väl hög träff på bommen.
Agility 2B: 0 fel och 1:a placering med pinne! Ännu ett fint och stabilt lopp men med en mycket bättre träff på bommen.

Söndag
Ilex
Hopp 1A: 10 fel. Debut i hoppklass för Ilex. Här hade jag tagit ut honom lite för tidigt och han hade blivit väldigt uppjagad pga alla andra hundar innan vi gick in på planen men överraskade med att ändå kunna hålla ihop fint! Lite strul med slalomingången och en rivning.
Hopp 1B: 10 fel. Har får matte ta på sig felen då jag kunde varit tydligare på de ställen där vägringarna kom. Mycket fint lopp i övrigt och jag är väldigt stolt över att han kunde leverera så pass bra på helgens sista lopp.

Butz
Hopp 2A: Disk. Blev tyvärr lite fel för Butz så tjejen som flyttade kopplet sprang och kastade kopplet just framför honom när han sprang in i en tunnel. Han trodde att de var belöning som kastades åt honom och tappade fokuset lite efter det vilket resulterade i ett missat hinder.

Tävlingsdebut för Ilex

Idag gjorde Ilex tävlingsdebut och sprang tre stycken agilityklasser. Hade egentligen inga krav eller förväntningar innan, målet var att försöka ha honom så fokuserad som möjligt och ge honom en god erfarenhet. Halkan den senaste tiden gjort att träningar ute (lydnad osv) inte varit möjligt och vi har endast gjort korta promenader, därför har Ilex en massa överskottsenergi. Det i kombination med tävlingsdebut och den atmosfären trodde jag skulle göra dagen till en utmaning och att Ilex skulle ha svårt att fokusera på banan. Jag trodde att de skulle bli lite kaosartade lopp. Men icket! Ja, tävlingsatmosfären gjorde honom väldigt uppjagad. Han var skällig, lite frustrerad över att han inte fick hälsa på alla andra hundar, kunde inte komma till ro och jag behövde be honom om hans fokus vilket sen bara höll en kort stund. Men så fort han förstod att vi skulle in på banan så ändrades allt, för de första så hade han gärna dragit mig in på bana. Men han blev superfokuserad och så fort vi ställt upp vid starten så satt han där lugnt och bara väntade på att få starta. Och han gjorde tre stycken jättefina lopp!

Agility 1A: Första loppet och förta starten någonsin för honom, 5 fel med en 2:a placering och snabbaste tiden! Missat kontaktfält på A:et men vad gör de när han annars gör ett superfint lopp.
Agility 1B: Disk med en jätte härlig känsla. När han kom ut ur en tunnel så var han lite osäker på var han skulle, tittade frågande på mig och bestämde sig för att springa in i tunneln igen.
Agility 1C: Disk med ännu en härlig känsla och lite trött hund. Förstod att de skulle bli problem efter bommen då ett hinder stod i en rak linje efter men de skulle svänga av lite åt höger in i en tunnel. Vi har inte riktigt tränat på svängar efter bommen i kombination med hinder diskrimination.

Jag är så fruktansvärt nöjd över dagen! Han har gjort så fruktansvärt bra ifrån sig. Kom på just innan att vi aldrig kört en hel bana med alla tre kontaktfälts hinder och slalomen. Det är så roligt att äntligen ha börjat tävla med Ilex också. Tror att de var smart att börja tävlingskarriären med agility, de är väldigt roligt och självbelönande samt att de bara blir korta stunder åt taget som han behöver fokusera. I lydnaden och brukset är ju programmen i flera minuter. Har ju väntat med hans tävlingsdebut för att han skulle få mogna och bli mentalt redo för att kunna tävla. Nu hinner han starta i några agilitytävlingar innan lydnadsdebuten och har då förhoppningsvis börjat vänja sig vis tävlingsatmosfären. Nästa tävling blir på hemma plan i början på Februari.

Ilex 18 månader

Ca 59,5 cm, 20,7 kg och agilitymyndig!

Canis Praxis

Idag hade vi vårat första besök hos Alexandra på Canis Praxis som vi stolt nog kommer att vara ambassadörer för! Båda grabbarna fick varsin behandling där de hittades lite saker, vilket med tanke på halkan vi haft i vinter inte förvånade mig alls. Butz var stel i ryggen men efter behandlingen var han redan mycket bättre och Ilex var lite öm i en muskel på ena bakbenet.Vi fick sedan några övningar att göra, både för uppvärmning och för att hjälpa de problemområden som hittades. Jag fick även tips på några saker att lära hundarna som kommer att vara till hjälp inför framtida övningar.

Tanken är att vi kommer att åka till Alexandra en gång per månad för behandling där Alexandra b la kunna hitta och lösa upp spänningar innan problem uppstår. Hon kommer även hjälpa oss med att planera träningen och ge oss övningar utifrån vad mina hundar behöver. Själv har jag väldigt lite kunskap inom detta så det känns väldigt tryckt att ha Alexandra som sitter med mycket kunskap inom det. Mycket av det andra träningen (lydnaden osv) har jag lärt mig själv genom att kolla instagram, youtube etc men just detta är inget jag vill lära mig över en skärm då de kan göra mer skada än nytta om de blir fel.

Mer om Alexandra och vad hon erbjuder finns på http://www.dogrehab.se och https://www.facebook.com/CanisPraxis/

Sista tävlingen för i år

I helgen var vi till Piteå för sista agilitytävlingen, och därmed sista tävlingen över huvud taget för i år.

Lördag: Två agilityklasser och vi började med en liten oväntad disk. Mitt fel så jag flöt ut för mycket och hamnade fel i min placering. Så Butz svängde när han kom ut från en tunnel istället för att fortsätta rakt fram och hoppa hindret och istället råkade han springa förbi och hoppa hindret från fel håll. Superfina kontaktfält gjorde han i alla fall och gjorde en bra running på bommen med en superfin träff. Andra loppet tog vi oss runt felfritt och slutade på en 2:a placering.

Söndag: Två hoppklasser där vi började med en 2:a placering med 5 fel, en rivning som Butz får ta på sig. Andra loppet så blev det en disk i slutet men annars ett riktigt fint lopp som jag är supernöjd över, fick tyvärr inte de loppet på film.

Är väldigt nöjd över helgen, Butz kändes lite trött i kroppen på söndagen. Han rev ju ett hinder i första loppet den dagen och i andra loppet hörde jag hur han var i några bommar utan att riva. Inte så konstigt egentligen då de är tungt att springa några lopp i ridhus. Men överlag så har jag börjat att våga satsa lite mer och lita på att jag kommer hinna med byten o.s.v. Och faktiskt lita på att Butz gör det jag vill även om jag vänder ryggen mot honom, inte för att jag haft något problem med att han hittar på egna vägar utan jag har säkrat upp för mycket innan.

Nästa tävling för Butz är den 12 januari och då har vi 3 st agilityklasser i Piteå. Men första tävlingen för nästa år blir faktiskt dagen innan med Ilex och han ska få tävla 3 st agilityklasser också. Han blir 18 månader och tävlingsmyndig samma vecka. Första officiella tävlingen för honom och jag kommer ha noll förväntningar och krav. Han ska bara få börja vänja sig vi tävlingsmiljön och så ska vi försöka få till ett så bra flyt som möjligt.

Debut i lägre klass spår

Idag debuterade jag och Butz i lägre klass spår. Jag tänkte innan att jag egentligen inte bryr mig om resultatet, han har utvecklats så otroligt fint i spåret i år, men om han skulle göra sitt bästa i spåret så skulle jag vara nöjd. Ett godkänt resultat på 412 poäng blev resultatet, 8 ynka poäng från uppflytt. Onödiga missar i lydnaden men HAN KLARADE SPÅRET! En pinne borta, han tappade bort spåret på ett ställe så förmodligen där någonstans som pinnen missades.

Betygen:

MomentDomare 1Domare 2Snitt
Linförighet8.08.08.0
Framförgående8.08.08.0
Platsläggande0.00.00.0
Inkallande10.08.59.25
Krypande0.09.54.5
Apportering6.05.55.75
Hopp8.58.58.5
Platsliggande med skottAvstår
Poäng lydnad126
Påsläpp på spår10.010.010.0
Huvudmoment9.09.09.0
Budföring med skott Avstår
Poäng special286
Poäng totalt412

Jag är jäkligt nöjd över dagen, visst är det surt med missarna i lydnaden när jag vet att han kan så mycket bättre. Men de är så otroligt skönt att få kvitto på att han faktiskt kan spåra och att all träning gett resultat. Nästa år så tar vi uppflyttet och innan dess så ska vi också börja lära in momenten för högre klass!

HD och ED röntgen

Igår åkte vi till Luleå och Ilex fick äntligen göra sin HD och ED röntgen, något som jag varit väldigt nervös över. Hon som tog bilderna, jag och andra som jag visade bilderna för tyckte att de såg väldigt fint ut, så då var de bara vänta på och se om SKK höll med oss. Inte ens ett dygn senare kom resultatet upp på avelsdata; HD A och ED Ua(0)!

Klubbmästare XL i agility!

Igår lyckades vi oplanerat klämma in klubbmästerskapet i agility innan jag skulle till jobbet, jag hade inte tänkt delta då jag inte trodde att jag skulle hinna. 5 fel i agility klassen och 0 fel i hopp klassen, vinst i båda och därmed klubbmästare i XL! Tyvärr kunde vi inte stanna och köra tunnelracet men nästa år hoppas vi kunna vara med på det också. Då ska förhoppningsvis Ilex vara med också, han ska göra HD och ED röntgen på torsdag och de är lite de som avgör om han kommer ha en agility karriär eller inte. Så lite nervös inför det men förhoppningsvis så ser allt bra ut och att han får komma ut på banorna nästa år.

Idag tävlade vi på hemma plan jag och Butz, två agilityklasser och e ´n hoppklass.
Agility 2A: Butz kändes lite ofokuserad och gjorde riktigt dåligt ifrån sig på bommen. Han har på de senaste gjort riktigt fina träffar på träning och de var länge sen han missade ett kontaktfält på tävling men här fick vi 5 fel pga att han missade ett kontaktfält på bommen, dagen innan på KM:et så gjorde han en superfin träff på bommen. En 3:e placering slutade vi på.
Hopp 2A: Ännu mer ofokuserad, skällig och innan start var han så intresserad i att nosa i backen så jag fick nästan dra honom in på planen. En vägran och en 2:a placering
Agility 2B: Här hade Butz blivit sitt vanliga fokuserad jag igen. 5 fel då han gick ur slalomet, vilket också var länge sen han gjorde, men vi hade ändå ingen chans på pinne då ett supersnabbt ekipage gått i mål felfritt. På bommen i denna klass fick han 2 fina träffar.

Hela helgen har han haft fina slalomingångar som han fixat på egen hand. Hans fart har kanske inte så mycket men hans sug på slalomet har blivit 100 gånger bättre och även slalomingångarna sitter bättre. Förhoppningsvis så kommer de tillslut att lossna med farten också, bara att fortsätta träna.

Lydnadstävling Norsjö Brukshundklubb

Idag åkte vi iväg till Norsjö BK för att tävla sista lydnadstävlingen för i år. Vi hade verkligen inte den bästa uppladdningen inför denna tävling. Förra veckan så blev de knappt någon lydnadsträning då vi hade ett frustrerande träningspass på onsdagen och torsdagen och tog då ledigt från lydnaden resten av veckan. Hade då tänkt träna hela denna vecka men då blev jag istället sjuk. Så vi fick bara in 2 korta träningspass in innan tävling.

Men Butz chockerade mig och bjöd på en jättefin känsla på planen. Lite missar här och där. I fria följet måste vi jobba på våra helomvändningar där han gör väldigt vida svängar. Jag är mycket nöjd över dirigerings apporten, känns som att han bara får bättre och bättre fart och greppande där. Vittrings apporten är jag också väldigt nöjd med, han väljer rätt och får lite problem med att plocka upp pinnen. Men han ger sig inte och kommer in med rätt pinne och håller den hela vägen in.

En 1:a placering med 257 poäng och ett 1:a pris blev det! Underbart sätt att avsluta lydnads säsongen på. Nu ska vi ägna resten av hösten och vinter på att förbättra oss ännu mer så satsar vi på att ta LD 2 titeln nästa år. Vi ska dessutom börja lära in klass 3 momenten för nu är ju faktiskt Butz kvalificerad för att starta klass 3!

Fritt följ6.0
Ställande och/eller sättande och/eller läggande under gång10.0
Inkallande med ställande8.0
Sändande med läggande och inkallande9.0
Apportering9.5
Vittringsprov7.0
Fjärrdirigering6.0
Hopp över hinder och apportering av metallföremål7.5
Platsliggande10.0
Helhetsintryck9.0
Totalpoäng257.0

Nu blir det en planerad paus från lydnads lydnaden och så ska vi fokusera på bruks lydnaden, vi ska ju debutera lägre klass spår om 2 veckor. Men den tävlingen ser jag som en vinst om vi bara klarar spåret, Butz har spårat riktigt bra de senaste månaderna så finns hopp! Utöver de så tränar vi mycket agility just nu, grunder och kontaktsfältshinder, då vintern börjar närma sig och vi får ta vara på träningsmöjligheterna nu.

Hösthoppet i Piteå

Den 7-8 September var vi i Piteå igen och tävlade agility. Denna gång var matte med i gamet igen och vi hade en toppenhelg.

Lördag:
Agility 2A: 3:e placering med 10 fel. En vägran som jag får ta på mig och en rivning som Butz får stå för.
Agility 2B: 2:a placering med 0 fel.

Söndag:
Hopp 2A: 1:a placering med 0 fel och våran första pinne i hoppklass 2!
Hopp 2B: 2:a placering med 5,05 fel. En vägran då jag var lite för otydlig och 0.05 tidsfel.

Många fina bitar fick vi till och de vi tränar på börjar ge resultat även på tävling. Som de ser ut så har vi 2 agility tävlingar kvar i år, en tävling här i Skellefteå och sen en helg i Piteå igen. Jag tycker verkligen om att tävla i Piteå, nära och bra samt att deras tävlingar alltid flyter på bra.

Sensommarhoppet i Piteå

I helgen var vi och tävlade agility i Piteå, alltid lika trevligt att åka dit. Av någon anledning så kändes jag lite off hela helgen, jag brukar vanligtvis vara rätt taggad inför tävling men man kan inte alltid känna sig på topp.

På lördag så körde vi två agilityklasser.
Agility 2A: Här kändes vi båda väldigt loj. Varmt och soligt samt massor med roliga dofter gjorde att Butz var lite distraherad. Hade jag varit peppad och på så hade han nog kommit ur det men när jag också var lite loj så blev de lite pannkaka. En rivning och sen en disk på en lätt sekvens.
Agility 2B: Här hade matte bestämt sig för att skärpa till sig. En rolig och klurig bana som vi tog oss runt felfritt på och en 2a placering! Tyvärr ingen pinne då de var för få startande i klassen för att fler än en pinne skulle delas ut.

Och hoppklasserna på söndagen.
Hopp 2A: 0 fel och en 2:a placering, ingen pinne då de återigen inte var tillräckligt många startande.
Hopp 2B: 14,97 fel och en 3:e placering. En riktigt fin början fick vi till och sen fick vi en vägran, en rivning och tidsfel.

Nästa tävling blir i Piteå den 7-8 September.

Lydnadstävling 17 Augusti

Bättre sent än aldrig brukar de ju säga. Den 17 augusti tävlade jag och Butz klass 2 på hemmaplan. Och äntligen kändes det som att det börjat lossna på tävlingsplanen också! Varmt och kvavt var det och de i kombination med uppvärmning för nära inpå start gjorde att Butz var lite loj. Så inga superpoäng men en hel hög med träningsvinster

Butz var väldigt lite i marken och nosade, något som vi jobbat hårt på. I vittringen tog han rätt och i fjärren flyttade han inte fram så mycket och tänkte rätt. I platsliggningen fick vi en oväntad 0a, Butz fick en irriterande insekt i ögat och efter att ha kliat bort den så reste han sig upp och tog några steg. Efter en liten grymtning från mig så la han sig igen och låg superfint resten av tiden, lugnt och inget nosande.

Fritt följ6.5
Ställande och/eller sättande och/eller läggande under gång7.0
Inkallande med ställande5.0
Sändande med läggande och inkallande8.0
Apportering6.0
Vittringsprov5.0
Fjärrdirigering6.5
Hopp över hinder och apportering av metallföremål7.0
Platsliggande0.0
Helhetsintryck5.0
Totalpoäng187.5

Så jag är väldigt nöjd och tänker att vi ska försöka ut på en till lydnadstävling i år.

Lydnadstävling Piteå BK

Fritt följ5.5
Ställande och/eller sättande och/eller läggande under gång6.0
Inkallande med ställande6.0
Sändande med läggande och inkallande0.0
Apportering6.0
Vittringsprov0.0
Fjärrdirigering0.0
Hopp över hinder och apportering av metallföremål7.5
Platsliggande0.0
Helhetsintryck7.0
Totalpoäng113.0

Så igår kväll tävlade jag och Butz lydnad klass 2 i Piteå och det gick rätt så dåligt. Butz var allmänt övertaggad, skällig och gnällig samtidigt som han var något ofokuserad och nosig. De känns som vi inte har rätt uppvärmning och kommer in på planen med fel känsla/mindset. Så jag får ta mig en funderare och prova mig fram och hitta något som fungerar för oss. På träning så har de flesta bitar börjat att sitta ganska stabilt så känns såklart lite tråkigt att vi inte får till det på tävling. Men de kommer nog så småningom.

Största besvikelsen var sändande till rutan. Ett av hans allra bästa moment egentligen och som han gör väldigt stabilt. De var som att han inte såg den, andra gången detta hänt på tävling. Förra gången var också i Piteå och rutan var på samma ställe nära bus kuren. Så nu blir det att träna rutan nära byggnader osv.

Några bra saker fick vi ändå till. De bästa var helt klart hopp med metallapport. Metallapporten har aldrig varit Butz favorit och vi har jobbat mycket på att han inte ska släppa den när han landar efter hoppet. Och igrå tyckte jag att han gjorde det riktigt bra, inget extra kommando behövdes vid apporten (vilket brukar behövas på hälften av gångerna på träning) och han höll den fint över hoppet. farten in med apporten i dirigeringsapporteringen var också bra och har förbättrats. Lite lätt tugg så de ska vi försöka jobba bort. Var lite oväntat att han släppte apporten vid mig dock, något som inte hänt på träning på länge. Vittringsapporten såg han inte först men jag tyckte att han gjorde ett bra avsök och var fokuserad på uppgiften. Han hade också bättre fokus under tiden pinnarna lades ut och jag var bortvänd än vad han haft innan. Gjorde ett bra avlämnande men de var tyvärr fel pinne. Än en gång så tar han pinnen bredvid den rätta. Någon gång kommer väl detta att lossna och att han börjar komma in med rätt pinne.

På platsliggningen så blev vi själva. De sköts på skyttebanan en bit bort och även om Butz blivit skottberörd så brukar skott på de avståndet inte vara några problem. Men efter en kort stund så kom Butz springandes till mig, han tyckte att de var obehagligt ändå. Så skott på de avståndet verkar gå bra om han får vara vid mig, vi har tidigare tävlat b la lydnadsklass 1 när det skjutits på samma sätt som de gjorde igår. Men att lägga en platsliggning med honom verkar inte gå. Nu kan de vara så att det hade gått bra om han hade legat platsen med någon annan hund som inte varit skottberörd. Men själv går inte.

Nästa lydnadstävling blir på hemmaplan den 18 augusti. Beroende på hur det går på den så ska jag bestämma mig för om vi ska tävla någon mer lydnad i år eller om vi bara ska fortsätta träna på och försöka nästa år igen.

Agility tävling med Butz

I lördags tävlade vi agility igen, en 3e placering i hoppklass 2 med 0 fel fick vi med oss hem.

Agility klassen var nog ett av våra bästa lopp hittills. Men när jag skickar in Butz i sista tunneln så ser jag och hör att det kommit in en annan hund på banan och jag får fullständigt panik i skallen. Butz har en tendens till att vilja springa fram till andra hundar och är det en annan hane och de blir något så svarar han upp. Så jag blir helt blank i skallen när det kommer till banan och mitt enda fokus låg på att Butz inte skulle springa fram till den andra hunden. Så pga detta så tar han näst sista hindret från fel håll och vi blir diskade. Vi var fram tills detta hände också felfria.

Jag vet att jag under träning och tävling kan lita på att han inte sticker till någon annan hund, men de här är ju en situation som man inte riktigt kan träna på. Så i mitt huvud spelades alla de värsta scenarion upp och jag fick rätt mycket ångest över de hela. Men jag är jätte stolt över Butz som inte verkade ha tänkt på den andra hunden alls och stolt över oss som faktiskt gjorde ett riktigt bra lopp egentligen.

Härnäst väntar lydnadstävlingar för oss och så ska vi tävla agility om 1 månad igen.

Ilex MH

Igår gjorde Ilex sitt MH med en 1a på skott.


Blev MH:t precis som jag velat och trodde? Nej de blev det inte men jag känner mig ändå nöjd över resultatet. För några veckor sedan kom han in i spökåldern och började reagera på de mest underliga saker så jag är inte förvånad över att han reagerade som han gjorde på dumpen och spökena. Jag är dock lite besviken över att han inte riktigt visade så mycket nyfikenhet. Vanligtvis så brukar han vilja gå fram och undersöka saker utan uppmuntran, även nu senaste när han hittat saker som han tycker är läskiga. Men igår valde han att använda sina röstresurser och säga några väl valda ord och svordomar istället. Men jag hoppas och tror att de kan växa till sig och att han senare på MT:et om några år kan visa mer av de mod och nyfikenhet som jag sett hos honom.
Men matte får lite bakläxa när det kommer till hans lek och kamp. Jag har helt ärligt varit dålig på att kampa med honom de senaste månaderna. Han har kampat på så bra med Butz och har då väldigt bra grepp och biter inte om eller så. Nu ska det bli mer kamp med matte också och se om vi inte kan bättre på greppet där. Passiviteten får vi också träna lite mer på.

Ilex 1 år

För en vecka sen blev Ilex hela 1 år gammal. Var tog tiden vägen egentligen!? Och om 1 vecka väntar MH med 7 andra kullsyskon.

1 år, ca 59,5 cm och 24 kg

Äntligen uppflyttad!

Igår kväll tävlade vi appell klass spår i Vännäs vilket resulterade i en 3:e placering med 207 poäng och uppflyttad till lägre klass! Skilde enbart 4 poäng till 1:a platsen också.

Kvällen började bra med budföringen där Butz travade iväg till mottagaren, så avdrag på tempot och även avdrag för lite gnäll som han hade i början på momentet. Tempot tillbaka till mig var det däremot inget fel på. Vidare till spåret där han fick lite problem i första vinkeln och sökte lite stöd och uppmuntran från mig. Andra vinkeln gick han för långt men löste problemet helt själv och letade upp spåret igen. Alla pinnar in med fina markeringar och betyget 9-9 från domarna, de drog för den första vinkeln för att han sökte stöd från mig.

Betygen:

MomentDomare 1Domare 2Snitt
Linförighet9.07.08.0
Framförgående9.06.07.5
Platsläggande8.09.08.5
Inkallande7.57.57.5
Hopp över hinder9.59.59.5
Platsliggande8.07.57.75
Poäng lydnad129
Budföring7.08.07.5
Huvudmoment9.09.09.0
Poäng special78